Odpowiednio zbilansowana dieta dla nastolatka nie tylko zapobiega tyciu, ale również warunkuje prawidłowy wygląd skóry i dobre samopoczucie.
Prawidłowo zbilansowana dieta nie jest ważna tylko w dzieciństwie, gdy organizm szybko się rozwija, ale również w okresie dojrzewania. W tym czasie bowiem młodzież ma skłonność do tycia, co jest wynikiem nie tylko zmiany metabolizmu, ale również złych nawyków żywieniowych. Nastolatki zbyt często odwiedzają bary typu fast food, a posiłki tam serwowane (frytki, hamburgery, zapiekanki, kebaby) dostarczają mnóstwo kalorii, a mało składników odżywczych.
W diecie nastolatków bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków, a zwłaszcza śniadań, gdyż dostarczają energię na cały dzień. Śniadanie powinno być spożywane w ciągu 30 minut od momentu wstania z łóżka. W przeciwnym razie organizm nie pracuje na pełnych obrotach, nie wykorzystuje systematycznie dostarczanych z pożywieniem kalorii, w efekcie nastolatek zaczyna tyć. Posiłek na śniadanie powinien zawierać duże ilości nabiału (ser biały, jogurt naturalny, mleko), gdyż hamuje on uczucie głodu. W szkole uczeń nie powinien spożywać chipsów, pić napojów typu cola, gdyż wypłukują wapń z organizmu oraz są źródłem mnóstwa kalorii. Do szkoły warto zabierać owoce, sałatki, serki, kanapki z wędliną, a nawet batona musli.
Młodzież w okresie dojrzewania powinna szczególnie zwracać uwagę, by w ich diecie nie zabrakło takich składników jak:
- Witamina C, która warunkuje prawidłową syntezę kolagenu, zwiększa odporność oraz zapobiega anemii. W największych ilościach występuje w owocach czarnej porzeczki, cytrusowych oraz natce pietruszki i czerwonej papryce;
- witamina A, która warunkuje prawidłowy stan nabłonków, w tym skóry, nadaje zdrowy kolor skórze oraz zapobiega stanom zapalnym i zaburzeniom widzenia. Głównym źródłem witaminy A w diecie są: żółtko jaj, masło, owoce i warzywa koloru pomarańczowego, żółtego i zielonego (marchew, dynia, morele, papryka czerwona, brokuły, natka pietruszki, sałata);
- witamina E, która zapobiega zmianom skórnym. W największych ilościach występuje w olejach, orzechach, zarodkach pszenicznych;
- magnez, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia koncentrację oraz procesy zapamiętywania. Dobrym źródłem magnezu są orzechy, czekolada gorzka, banany;
- wapń, który warunkuje optymalny proces tworzenia tkanki kostnej, który swój szczyt osiąga około 18-20 roku życia. W największych ilościach wapń występuje w białym serze, mleku, jogurtach, sezamie.
Aby zapobiec gromadzeniu się substancji toksycznych w organizmie, młodzież powinna spożywać około 2 litrów wody dziennie. Najlepszym jej źródłem jest woda mineralna, która zawiera także wapń i magnez, oraz zielona herbata, która zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i wykazuje działanie prozdrowotne.