AKTUALNOŚCI

PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE DZIECI Z ALERGIĄ POKARMOWĄ

Kategorie: Uncategorized

Skaza białkowa to nie tylko uczulenie na mleko. Dzieci ze skazą białkową często mają również uczulenie na kakao, owoce,cytrusy, jaja czy też mięso inne niż drobiowe i królicze. Dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, co podajemy dziecku ze skazą białkową. Jak powinna wyglądać dieta dla dzieci ze skazą białkową? Skaza białkowa najczęściej występuje u dzieci alergików i objawia się czerwonymi krostkami na twarzy, a czasem również na szyi i ramionkach dziecka. Krosty związane ze skazą białkową powodują swędzenie, przez co dziecko staje się niespokojne, rozdrażnione i płaczliwe. W niektórych przypadkach skazy białkowej może również wystąpić biegunka.

W niektórych przypadkach nie da się skazy białkowej niestety całkowicie wyeliminować i pozostaje na całe życie. Dlatego warto wiedzieć, jakie dokładnie produkty są dozwolone w przypadku skazy białkowej, a jakich trzeba bezwzględnie unikać. Do produktów dozwolonych w skazie białkowej należą:

  • mięso drobiowe i królicze,
  • kasza,
  • ryż,
  • brokuły, kalafior,
  • makaron,
  • ziemniaki,
  • marchewka,
  • owoce (oprócz cytrusów),
  • żółtko jajka.

Do produktów zakazanych dla dzieci ze skazą białkową należą:

  • mleko i produkty mleczne,
  • chleb,
  • masło,
  • majonez,
  • wołowina, cielęcina,
  • białko jajka kurzego,
  • grzyby
  • czekolada, kakao,
  • ryby wędzone i morskie, skorupiaki,
  • orzechy,
  • cytrusy,
  • pomidory, ogórki kiszone, kapusta i inne.

Skaza białkowa występuje głównie u niemowląt. Znika zazwyczaj w drugim roku życia. Jednak zdarza się również tak, że skaza białkowa pozostaje na dłużej, a nawet na całe życie. Pamiętajmy jednak, że z alergią pokarmową można żyć normalnie. Najważniejsze to przestrzegać odpowiedniej diety wykluczającej pokarmy, które mogą wywołać reakcję alergiczną.

Tak jak alergia może ujawnić się w każdym wieku, tak i jej objawy mogą powrócić po wielu latach uśpienia, także pod postacią alergii krzyżowej (gdy u uczulonego na jeden alergen niepożądane objawy pojawiają się także po kontakcie z innymi alergenami o podobnej budowie chemicznej). Taka reakcja występuje najczęściej w przypadku uczulenia na pyłki roślin i owoce (np. brzoza i jabłko), ale również tak nieoczywistych par, jak mięso wieprzowe i… sierść kota. Reakcja krzyżowa najczęściej zachodzi już po 15-30 minutach od zjedzenia produktu, który wchodzi w reakcję z innym alergenem. Reakcję może wywołać nawet niewielka ilość alergenuMogą pojawić się wtedy dolegliwości ze strony układu oddechowego, pokarmowego i problemy skórne, rzadziej objawy ogólnoustrojowe, np. wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej są to: